[:sv]Varför krångla till något enkelt?[:]

[:sv]Varför krångla till något enkelt?[:]

24 mars, 2019 Av av StormskärsAnna
[:sv]

Periodiseringsfonder borde vara ett enkelt verktyg som hjälper företagaren, men politikerna har lyckats krångla till det på ett sätt som bara en byråkrat kan gå igång på.

Jag började med att skriva ett blogginlägg om periodiseringsfonder och dess för- och nackdelar eftersom det snart är dags för deklaration för alla företagare. Framförallt är det här viktigt att känna till för nya företagare. Möjligheten att jämna ut intäkter över åren är en viktig funktion då det inte är rimligt att betala full skatt år 1 om man går med förlust år 2.

För att göra blogginlägget pedagogiskt ville jag plocka fram ett räkneexempel och det var där jag backade. Avsättningen görs med 25% och tas upp till beskattning år 1-6 istället. Istället för att hålla det just så enkelt finns en försvårad regel som innebär följande:

”Den totala avsättningen till periodiseringsfonder multipliceras med statslåneräntan i november föregående år. Beloppet tas upp till beskattning och kan även öka på nästa års avsättning till periodiseringsfond!”

Vänta vänta vänta!!! Finn fem fel i det här. Varför gör man det så svårt? Varför minskar man inte bara avsättningen till 23% eller 24% istället?

Det här är symptomatiskt för svensk skattepolitik. Man lappar och lagar tills reglementet blir något man tror man vill ha. Men vad vill man ha? Syftet med periodiseringsfonder är att man ska kunna undanta en viss intäkt från beskattning. Varför ska då en del ändå föras tillbaka för att sedan kunna avsättas till nästa år? Det är helt ologiskt.

Tänk om det fanns rakryggade politiker som på allvar vågade ta tag i företagsbeskattningen. Ta bort 3:12-regler, schablonintäkter på periodiseringsfonder och annat som krånglar till. Skapa en enhetlig och förutsägbar beskattning som företagare förstår.

[:]