[:sv]Vad ersätter butikerna?[:]

7 januari, 2019 Av av StormskärsAnna
[:sv]

De fysiska butikerna spås en snabb död. Tillhör du inte en stor kedja, får du allt svårare att hänga kvar. Hyrorna i centrum förblir oförändrade, men köpbeteendet ändras. Vad blir kvar av städernas centrum när allt mer handlas på internet?

Tanken på centrumgator med affärslokaler som gapar tomma, är deprimerande. Fler tomma lokaler tenderar att ”smitta av sig” och leder till än mer affärsdöd. Scenariot är inget jag önskar för jag uppskattar en levande stadskärna, men jag bidrar inte till den eftersom jag, likt så många andra, köper allt mer på nätet. Jag tycker det är så skönt att slippa trängsel, köer och uppskattar framförallt att internet har ett så mycket större utbud.

Hur kommer våra centrum se ut om 10 år då? Är det bara i storstäderna vi kommer ha kvar butiker? Kommer allt samlas till några stora köpcentrum utanför städerna?

Faktum är att jag är inte orolig. Vi kommer få se en förändring, otvivelaktigt, men jag tror inte vi kommer få se tomma, öde gator. Anledningen till det är enkel. Vi människor behöver mänsklig kontakt.

Jag läste en artikel i Svenska dagbladet för någon månad sedan om vikten av den ytliga mänskliga kontakten. Dvs, allt behöver inte handla om djup vänskap utan bara det faktum att man blir sedd av andra människor är oerhört betydelsefullt. Jag minns själv en födelsedag för väldigt längesedan. Det var på den tiden det inte fanns pinkoder till kortläsaren utan man var tvungen att skriva under och visa leg. Jag hade inget planerat den födelsedagen utan det skulle komma senare. Ingen hörde av sig och det kändes nog värre än jag ville medge. På kvällen skulle jag handla och fick visa leg i kassan. Kassörskan var uppmärksam och såg att det var min födelsedag. Trots att jag inte kände henne eller att vi hade någon närmre relation, betydde hennes gratulationer och att hon såg mig, väldigt mycket.

Ett annat exempel på behovet av mänsklig kontakt är LAN-fenomenet. Stora gymnastik- och mässhallar fyller hundratals ungdomar som sitter bredvid varandra och spelar. Det är nästan lite som småbarn som leker bredvid varandra och inte med varandra, men behovet finns där. LAN-spelarna kan ju spela exakt samma spel hemma och där är säkert mer bekvämt också, men något annat drar. En känsla av att få vara del av något större.

Behovet av mänsklig kontakt är det som kommer säkerställa att vi inte får tomma affärslokaler. Vi kommer säkert få en övergångsperiod innan vi hittar något nytt, men något nytt kommer att dyka upp.

Vad blir det nya?

Caféer och restauranger tar redan över centrum och det är ju naturligt, för de uppfyller ju precis det jag skriver om, den mänskliga kontakten. Showroom för internetbutikerna tror många blir nästa trend och jag kan bara hålla med. Det är något visst att känna och klämma på saken eller plagget man ska köpa. Givetvis finns behov av frisörer och andra typer av behandlingar. Dessa kommer garanterat att ligga kvar.


”Bygg upp en botanisk trädgård och hyr ut delar i ett växthus samtidigt som du ger lektioner i botanik. Skapa en rollspelsstudio med möjlighet att prova kläder från olika sekel. ”

Men, jag tror det måste finnas något annat. Allt kan inte var caféer och showrooms. Vad kan ta plats istället?

Här finns en enorm möjlighet för driftiga entreprenörer att hitta på något nytt. Möjligheterna är oändliga. Skapa en musikstudio och lär ut hur man är DJ. Hyr ut en fotostudio och ge lektioner i porträttfoto, samtidigt som man får ta med sig några foton hem. Bygg upp en botanisk trädgård och hyr ut delar i ett växthus samtidigt som du ger lektioner i botanik och säljer blommor. Skapa en rollspelsstudio med möjlighet att prova kläder från olika sekel.

Själv är jag primärt en verksamehtsarkitekt inom IT, så kanske är det inte för mig, men kanske för andra driftiga entreprenörer. Jag tror att det finns en marknad och ett behov, det gäller bara att hitta den och ta tillfället i akt.

[:]