[:sv]Utbildning av applikationskonsulter[:]

20 juli, 2018 Av av StormskärsAnna

[:sv]Mitt i den stekheta semestern fick jag förfrågan om att hålla en utbildning för blivande applikationskonsulter. Konsulterna gick ett längre utbildningsprogram och en av utbildningspunkterna var ”Att jobba som konsult”. Under min karriär så har jag sett alltför många konsulter som borde ha gått just en sådan utbildning, så valet att tacka ja var lätt.

Under tre dagar skulle jag förmedla hur det är att jobba som konsult. Vilka utmaningar möter man? Hur kan man förbereda sig? Hur går ett projektarbete till?

Att få ner ett helt konsultliv på så kort tid är inte det lättaste, men det var viktigt för mig att vara ärlig. Att vara konsult är inte alltid en dans på rosor. Samtidigt som jag älskar det jag gör, har det också varit många tuffa stunder. En viktig del i konsultrollen är att kunna hantera detta och att inte ta åt sig allt personligen. Att vara förberedd på vilka situationer som kan uppstå tror jag stärker de blivande applikationskonsulterna.

Vi talade om vad kunden förväntar sig när en konsult kommer ut. Ofta är förväntningarna höga, kanske orimligt höga, men i dagens stressade samhälle finns inte alltid en förståelse för att man kan ha en dålig dag på jobbet eller att man helt enkelt är ny på jobbet. Genom att förmedla det till konsulterna, vet de vad som väntar och de har också en chans att förbereda sig. Vi talade mycket om hur man som konsult ständigt kan förbättra sig. Hur man agerar professionellt genom att hela tiden se till att vara påläst och visa intresse för kunden och hennes verksamhet.

Vi talade också om vikten att odla relationer med kunden. Att använda början av projektet som en grogrund för framtiden. Jobbiga stunder dyker alltid upp, men det är svårare att hamna i konflikter med en person som du har tagit en öl med.

De blivande konsulterna visade ett fantastiskt engagemang. Det var en härlig grupp med många bra och konstruktiva idéer. En stor del av arbetet fick de driva själva genom diskussioner, gruppövningar och rollspel, men jag tror jag lyckades chocka dem när jag plockade fram ett långt rep till en av övningarna. ?

Nu återstår en veckas semester, innan den spännande vardagen som konsult återupptas!

Anna Isaksson

Academy multinationella[:]