[:sv]Tips inför årsskiftet[:en]Sorry, this post is only available in Swedish[:]

[:sv]Tips inför årsskiftet[:en]Sorry, this post is only available in Swedish[:]

15 december, 2018 Av av StormskärsAnna
[:sv]

Med bara några dagar kvar till jul, är det hög tid att se över ekonomin i ditt företag. Kanske tänker du att bokslutsarbetet, det gör jag sen, men det är ett stort misstag.Vissa åtgärder måste ske på rätt sida året för att gälla. Framförallt gäller det här för alla småföretagare där företagets ekonomi är tätt sammanknuten med den privata.

Vad är viktigt att tänka på?

Löneuttag

Det här är den enskilt viktigaste faktorn för din privata ekonomi och här spelar det stor roll var i livet du befinner dig.

Stina 32 år småbarnsmamma

Under småbarnsåren är det viktigt att få upp SGI:n (Sjukpenningsgrundande inkomst). Stina kommer med all säkerhet att ta ut både föräldradagar och VAB-dagar och de är direktkopplade till den inkomst hon har rapporterat till Försäkringskassan. Stina bör försöka få upp inkomsten till taket 364.000kr för att åtnjuta maximal SGI-nivå.Om det finns utrymme i företaget och hon inte har kommit upp i den lönenivån,se till att decemberlönen blir en extra fin julklapp!

Petter pensionssparare 40 år

Det viktigaste för att få en så bra pension som möjligt i framtiden, är att förvärvsarbeta så mycket som möjligt. Petter vill maximera sitt pensionsgrundande underlag och här gäller det att komma upp till gränsen för pensionsgrundande inkomst. Petter tjänar pensionspoäng på inkomster upp till 504.375kr. För hans del är det viktigt att försöka öka löneutbetalningen så att han når upp till brytpunkten.

Efter brytpunkten betalar man som företagare fortsatt arbetsgivaravgifter på 33%, men som privatperson kan man inte dra nytta av det inbetalade beloppet utan arbetsgivaravgiften blir indirekt som en extra skatt. Ur pensionssynpunkt behöver Petter därför inte sträva efter att komma upp i högre lön.

Malin med anställning 45 år

Malin har, vid sidan om sitt företag, även en anställning. Anställningen gör att hon kommer upp i en lön om 455.400kr per år. Tar hon utöver det ut lön från företaget, blir den direkt föremål för statlig skatt. För varje tjänad tusenlapp, betalas alltså 200 kr i statlig skatt. Ett sätt att slippa undan det, är att ta ut lönen som utdelning istället. Utdelningen måste anges i årsredovisningen, men det går att anmäla en extrautdelning till Bolagsverket.

Planera för bolagsskatten

Bolagsskatten uppgår till 22% av bolagets vinst. Det du avstår från att ta ut som lön, beskattas istället som vinst. Systemet är uppbyggt så att de olika ersättningsformerna ska beskattas någorlunda lika. Bolagsskatten är inte progressiv, vilket innebär att den stannar vid 22% oavsett hur stor eller liten vinst du gör. Därför finns inga särskilda brytpunkter att ta hänsyn till. Däremot kan det vara en idé ur en likviditetssynpunkt, att göra vissa inköp på den här sidan året. Om du vet med dig att nästa år kommer gå sämre eller eventuellt med förlust, kan du ta planerade kostnader i år för att slippa skatta för vinsten. Samma sak kan självklart också uppnås med hjälp av periodiseringsfonder, men då görs det i samband med deklarationen.

Vilken bild vill du ge av ditt företag?

Ett nystartat företag har per automatik lägre kreditvärdighet, både som företag och för dig som företagare. Fundera på vilken bild du vill ge av ditt företag inför nästa år?

  • Är det viktigt med ett högt resultat, skjut upp inköp och minska den sista löneutbetalningen. Detta får även direkt påverkan på ditt bolags tillgångar.
  • Har du möjlighet att fakturera i år, datera fakturan i december så kommer försäljningen på rätt sida året. Även pågående arbete ska tas upp i bokföringen, men den är alltid mer osäker än en fakturerad försäljning.
  • Förbered för en snabb deklaration genom att färdigställa bokföringen redan nu. Många banker och kreditinstitut kräver ett visst antal årsredovisningar för att bevilja lån. Se till att du kan hålla din bolagsstämma och lämna in årsredovisningen så snart som möjligt. Det är de siffrorna som blir synliga på tex allabolag.se. Vänta inte till deadline i juli.

Så nu är det bara att släppa julstöket och sätta dig ner med företagets ekonomi en stund.

2018 års brytpunkter för statlig skatt

Beskattningsbar förvärvsinkomst Statlig skatt på inkomst inom skiktet
0 – 455 300 0 kr
455 400 – 662 300 20 % inom skiktet
662 400 – 41 380 kr + 25 % inom skiktet
[:]