The Social credit score – Orwell och Black Mirror i ett

7 oktober, 2018 0 av StormskärsAnna

 

För ett tag sedan såg jag Netflix Black Mirror. Alla avsnitt har fått mig att känna mig olustig till mods, men det var speciellt ett avsnitt som var extra obehagligt, Nosedive. Det krävdes fyra försök innan jag klarade av att se klart avsnittet. I korthet handlar avsnittet om en dystopisk framtid där hela en persons framgång och lycka beror på vilken social poäng du har lyckats uppnå. En modern version av George Orwells 1984.

”Kina genomför för närvarande pilottester av ett system kallat ”Social credit system” där människor betygsätts baserat på fem kategorier.”

Det som skrämmer mig mer dock, är att scenariot inte är science fiction längre. Kina genomför för närvarande pilottester av ett system kallat ”Social credit system” där människor betygsätts baserat på fem kategorier. The första tre Credit history, Fulfilment capacity and Personal characteristics är i sig inte märkvärdiga. Du kan inte få ett lån på banken med betalningsanmärkningar och din bilförsäkring är dyrare i områden med många bilbränder (Personal characteristics).

”Är ett bilinköp dåligt på grund av den miljöpåverkan bilen har eller vittnar det om en ambitiös person som måste kunna pendla till arbetet?”

Den riktigt otäcka biten kommer med kategori fyra och fem. Behavior and preferences and Interpersonal relationships. Det är nu Storebror övervakar dina köp och drar slutsatser. Vad kommer ge dig ett högt betyg? Att köpa mat, men inte för mycket mat (fetmavarning). Ett gymkort måste ju vara bra, men inte om det betyder att du försakar din gamla mamma. Är ett bilinköp dåligt på grund av den miljöpåverkan bilen har eller vittnar det om en ambitiös person som måste kunna pendla till arbetet? Vem, eller snarare, vilken algoritm, kan överhuvudtaget dra den typen av slutsatser?

Den sista kategorin, Interpersonal relationships, studerar hur du interagerar med dina internetvänner. I Kina kommer allt du säger som gör att Kinas styre hamnar i bättre dager öka ditt betyg, men förutom det, vad kommer vara accepterat att säga? Kommer många vänner i sociala medier att öka ditt betyg eller kan du ha för många ”vänner” vilket skulle kunna antyda att du har köpt dem. Hur kommer en person som väljer bort sociala medier att betygsättas?

År 2020 är systemet obligatoriskt för 1,3 miljarder kineser. Under pilotfasen har focus varit att uppmuntra deltagarna att få höga poäng. Morot hellre än piska. Ett högt betyg kan ge VIP-behandling på flygplatsen, lättare att få jobb osv men risken är att framtiden istället väljer piskan. Har du ett lågt betyg får du ingen lägenhet eller lån, din internethastighet sänks och du får inte längre lov att bo på de finaste hotellen.

Hur kan vi hindra den här utvecklingen? Är det ens möjligt eller är Kinas initiativ bara en pilot för resten av världens länder? Är vi redan där bara att vi inte inser det?

Jag vil gärna tro att vi fortfarande har något att säga till om och att vi alla har samma möjligheter oavsett hur många Facebookvänner eller Instaföljare vi har, men kanske har vi inte det. Kanske är den kommer bloggen i sig ett bevis på att mitt framtida betyg kommer påverkas. Bra eller dåligt? Det  har jag ingen aning om.

 

 

Källor:

https://nordic.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4?r=US&IR=T

https://www.wired.co.uk/article/chinese-government-social-credit-score-privacy-invasion