Skyddsnät som egenföretagare

12 juli, 2017 0 av StormskärsAnna

Jag har tidigare under våren skrivit om finansministerns syn på egenföretagare, Finansministerns syn på företagare. Under sommaren fick jag bittert erfara hur dåligt skyddsnät man har som företagare.

En junikväll beslöt jag mig för att åka till min kund i Småland redan på kvällen innan, för att kunna vara på plats i god tid på morgonen. Klockan 23, strax innan Värnamo, hände det jag fasat för gällande mitt pendlande, jag krockade med en stor älgtjur.

20170615_Frontsmall

När jag låg i magnetröntgen på akuten gick tankarna ofrivilligt till min ekonomiska situation. Vad skulle hända om något var allvarligt skadat? Vad händer om jag inte kan arbeta? Jag kan inte påstå att jag hade många rationella tankar den natten, men jag minns rädslan så väl.

Tack och lov hade jag änglavakt och klarade mig ur det hela relativt oskadd. Jag blev sjukskriven 14 dagar av läkaren, men kanske är det just här den stora skillnaden mellan att vara anställd och att vara egenföretagare blir tydlig.

14 dagars sjukskrivning innebär att mitt aktiebolag får betala sjukpenning under de 14 dagarna, därefter tar Försäkringskassan över. Problemet är att det är 14 dagar jag inte kan fakturera och det är ingen annan som kommer göra det åt mig under den tiden heller.

Det finns en uppsjö av företagsförsäkringar på marknaden, men ingen som faktiskt löser problemet med utebliven fakturering. 

Det finns en uppsjö av företagsförsäkringar på marknaden. Det går att köpa sig olycksfallsförsäkringar – du får en peng om du blir invalid, sjukförsäkring – du får full ersättning för din lön efter 90 dagar, förtur till sjukvård, men ingen som faktiskt löser problemet med utebliven fakturering. I mitt fall var jag inte behjälpt av någon av försäkringarna som finns på marknaden, även om jag hade haft dem alla. Det är helt enkelt något mitt företag får betala med hjälp av sparat kapital.

Vad vill jag ha sagt med det här? Inte alls att det är synd om mig som företagare eller att jag inte visste förutsättningarna. Däremot belyser den här situationen återigen att det inte går att jämföra en person med anställning med en företagare i den aspekten att företagaren inte tar någon risk. Risken är i allra högsta grad påtaglig och närvarande i en företagares liv.

Anna Isaksson