Den 1 januari sänks bolagsskatten till 21,4% jämfört med dagens 22%. Det är ett välkommet tillskott för alla aktiebolag runt om i landet. Ytterligare en sänkning kommer år 2021 då den sänks till 20,6%. Bakgrunden är att Riksdagen vill öka Sveriges attraktionskraft som företagsland. Beslutet fattades i riksdagen under sommaren.
Perfekt, då sätter jag av maximalt belopp till periodiseringsfond för 2018 tänker man. Nej det går tyvärr inte. Här har man satt in en övergångsregel som automatiskt kommer upptaxera återförda periodiseringsfonder från före 2019 för att eliminera eventuella positiva skatteeffekter för företagen.
Sätt av till periodiseringsfond av andra skäl, men inte för att få sänkt skattesats på årets vinst.
Ränteavdragen i bolagssektorn begränsas och bolagsskatten sänks (SkU25)
Ränteavdragen i bolagssektorn begränsas. Begränsningen ska ske enligt den så kallade EBITDA-regeln som innebär att avdragen baseras på ett företags rörelseresultat före räntor, skatter, nedskrivningar och avskrivningar. Utrymmet för att göra avdrag uppgår till 30 procent. Dessutom får företag dra av negativa räntenetton på upp till fem miljoner kronor. Det blir också avdragsförbud för ränteutgifter i vissa situationer. Det gäller till exempel när företagen utnyttjar olikheter i andra länders skatteregler på ett sätt som lagstiftaren inte förutsett.
Förändringarna bygger på tvingande EU-regler och syftar till att minska skatteflykten. Förändringarna i ränteavdragen kombineras med en sänkning av bolagsskatten och expansionsfondsskatten från 22 procent till 20,6 procent. Av offentligfinansiella skäl kommer bolagsskattesatsen under de första två åren dock att vara 21,4 procent.
Samtidigt ändras reglerna om värdeminskningsavdrag för hyreshus. Utöver ordinarie avdrag för värdeminskning får 12 procent av byggnadens anskaffningsvärde dras av. Detta inom en sexårsperioden från det att hyreshuset byggts klart.
Riksdagen sa ja till regeringens förslag. De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2019.