Nej jag har inget hisstal

24 september, 2018 0 av StormskärsAnna

Nej, jag har inget hisstal. Varför inte? Helt enkelt därför att jag är en normal människa och inte en robot, men låt oss utveckla det lite mer.

Häromdagen dök en annons upp i mitt LinkedIn-flöde. En av LinkedIn Learning’s mest populära kurser var ”The Elevator pitch”. Själva idén med ett hisstal är att om du hamnar i en situation och en betydelsefull person är där, måste du snabbt kunna dra en säljande historia om dig själv. Detta kan ske var som helst tex på en flygplats, i affären eller just i hissen, därav namnet hisstal. Så fort du har fått den viktiga personens uppmärksamhet börjar klockan ticka. Nu gäller det att servera, inte bara ett bra tal, utan ett fantastiskt tal. Du har 30 sekunder på dig att skapa ett minnesvärt intryck annars går chansen dig förbi.

Låt oss analysera det här. Till att börja med, ingen och jag menar bokstavligen ingen, pratar i hissen. Jag pratar inte ens med min pojkvän i hissen om vi har sällskap. Seden är att stå still, titta mot dörren och vara tyst. Skulle någon inleda en konversation i stil med ”Mina utvecklade samarbetskunskaper har bringat ett stort värde genom att skapa effektiva organisationer…” skulle man tro att personen var galen.

Om man bortser från det dåraktiga i hisstalet, känns hela idén fortfarande konstig. Den antyder att de här viktiga personerna går omkring och är allmänt upptagna. Skulle någon våga närma sig dem, är det bäst för personen i fråga att ge ett sju helsikes bra hisstal. Helt ärligt tror jag inte att det finns så många sådana människor där ute. Visst kan det finnas vissa Trumpliknande personer med hybris, men de flesta duktiga ledare och inflytelserika personer jag har mött, är trevliga och ödmjuka personer. De gör dig inte en tjänst för att du tillåts tala till dem. Ni är två människor som för en diskussion och det antyder en uppmärksamhet från båda parter.

En annan orsak till att jag inte gillar hisstalet, är att det andas desperation. Den enda anledningen till att ge ett sådant tal, är om man är i desperat behov av ett jobb. Det är lite som att förbereda sig för att hålla ett tal på Oscarsgalan utan att ens vara inbjuden till festen. Duktiga människor har oftast jobb och tenderar att vara upptagna. Varför skulle de ens bry sig om att förbereda ett hisstal?

Många av de mest skickliga och smarta människor jag har mött, skulle aldrig ge ett hisstal. De här personerna är fantastiska inom BI, integration och utveckling, men de har alla varit tysta och iakttagande i början och många av dem är det fortfarande. Det är deras personlighet och det är just det som är kärnan.

Att ha integritet och visa upp en äkta sida, är betydligt mer intressant än ett tal som är inövat framför spegeln.

Jag föredrar personer som växer med tiden och man kommer långt med vanlig hederlig hyfs och ett leende.

Vad händer om VIP:n inte minns dig? Jag hade inte oroat mig. Det finns mängder med bra människor som faktiskt har tid att lyssna på dig och den konversationen är garanterat mer meningsfull än ett inövat hisstal.