Maskinerna tar över och vi slutar tänka

17 november, 2018 0 av StormskärsAnna

Jag hade nöjet att gå på en föreläsning där en av Microsofts Technical strategist talade. Ämnet för dagen handlade om innovativa lösningar med fokus på IoT, Azure och AI. Det som fångade min uppmärksamhet var en video med Microsoft and workplace safety. Titta gärna på den om har tid. Filmen visar en fabrik där en tunna välter med följd att giftig vätska rinner ut på golvet. En signal skickas genast till förmannen som kan vidta åtgärder. Fantastiskt eller hur!?

 

I nästa scen, saknas en specialsåg som någon har glömt eller lämnat kvar. Inga problem, alla uppsatta kameror hittar och känner snabbt igen just den sågen, men inte nog med det, de hittar också närmsta behöriga person som får flytta sågen. Hon får ett meddelande om att flytta sågen och kan agera direkt.

Syftet är säkert i all välmening, men det blir lätt lite obehagligt. Vem godkände alla uppsatta kameror som filmar de anställda dagarna i ända? Vad tycker de om att aldrig kunna slappna av eftersom storebror alltid ser dig? Naturligtvis är syftet inte att filma de anställda, men blir inte det en direkt konsekvens av kameror överallt i fabriken?

”Vi får maskiner som säkerställer att mänskligt beteende försvinner och allt blir perfekt, men är det vad vi vill?”

En annan aspekt av det, är att typiskt mänskligt beteende, som att glömma saker eller göra fel, sakta suddas ut. Vi får maskiner som säkerställer att allt sådant försvinner och allt blir perfekt, men är det vad vi vill? Vad är kvar av oss om vi har tagit bort allt som är mänskligt? Vem behöver tänka eller använda sin hjärna, när alla väntar på att en maskin ska utfärda en flyttorder av en såg?  Den mänskliga hjärnan blir överflödig.

Patienten upptäcks direkt med hjälp av sensorer och kameror. Sjuksköterskan närmar sig snabbt den gamle mannen för att hämta tillbaka honom…

I en senare scen har vi förflyttats till ett sjukhus. Vi får se en man som precis genomgått hjärtkirurgi. Han är uppe och går. Kanske vill han smita iväg till caféet för att få en anständig kopp kaffe eller kanske en chokladkaka. Det gör han inte ostraffat. Han har hela kroppen full av sensorer som direkt skickar en signal till hans sjuksköterska om att han överskridit dagens rörelser. Han har ingen chans att fly, för kamerorna har sett både honom och en närliggande rullstol. Sjuksköterskan får upp en karta över vad båda två befinner sig och kan agera direkt. När hon hittar honom sitter han snällt ner och ler. Antagligen har han redan gett upp eftersom han inser att det är lönlöst att fly, men Microsoft vill ändå få oss att tro att han enbart är lättad över att bli räddad.

Vad hände med att tänka själv? Vad hände med rätten att bestämma över sin egen kropp? Det är säkert inte bra att vara uppe och springa direkt efter en omfattande hjärtoperation, men ett sjukhus är inget fängelse och om den gamle mannen ville ut och gå, låt honom göra det. Det är samma princip som alkohol och tobak. Vi vet att det inte är bra för oss och ändå forstätter vi att nyttja det. Varför? Kanske helt enkelt för att känna att vi lever. Vill vi at kamerorna ska se det också? Kanske blir det verklighet i Kina snart i deras social experiment.

Jag inser att Microsoft, Apple och Goole är ivriga att utveckla den nya tekniken och vill ligga i framkant. Vi är än så länge bara dess linda. Frågan är bara om de överhuvudtaget tar den mänskliga aspekten i beaktning? Jag tror att utmaningen blir att hitta lösningar där vi kan dra nytta av AI samtidigt som vi klargör vem som bestämmer. Vi får aldrig ge upp och sluta använda vår egen tankekraft och omdöme.