[:sv]Konstgjord andning till landsbygden[:]

1 september, 2019 Av av StormskärsAnna
[:sv]

I Stefan Löfvéns sommartal framförda han Socialdemokraternas planer på en utökning av det kommunala utjämningssystemet. Storstadskommuner ska betala till glesbygdskommuner. Syftet är i allra högsta grad behjärtansvärt. Alla kan känna med kvinnan som tvingas föda barn längs med en kall landsväg eller pensionären som tvingas åka flera mil för sitt återkommande besök hos läkaren.

S lösning för detta är att kommuner som exempelvis Stockholm får vara med och bidra till detta. Stockholm har egna problem att ta tag i. De må se annorlunda ut än Sorseles, men enbart det faktum att en kommun  har hög invånartäthet, gör det inte problemfritt. Skattesystemet måste bygga på att invånarna känner att de får något tillbaka för sina skattepengar. När pengar tas från människors egen skola eller vårdcentral för att betala någon annans, urholkas förtroendet för systemet.

”Men hur ska vi kunna behålla en levande landsbygd?”

Om jag skulle provocera här, så skulle jag fråga, är det ett självändamål med en levande landsbygd? Om ingen vill bo kvar, varför ska skattebetalarna betala för att hålla liv i något som väldigt få efterfrågar?

Om jag istället antar att vi faktiskt behöver en levande landsbygd. Folk flyttar just för att det inte finns något att stanna kvar för. Ja, då behöver något göras. Men är lösningen att pumpa in skattepengar från en kommun till en annan? Hur länge är det hållbart och realistiskt?

Många har gjort liknelser vid den och nu även jag. Varvsindustrin på 70-talet. Hade vi kunnat behålla varven genom att fortsätta ösa in pengar i en verksamhet som blödde? Nej, för det finns alltid någon som kan göra det bättre. Sverige gick inte under utan varven. Tvärtom, ny industri blomstrade.  Och det är det här som är det fina. Ge samhället möjlighet att skapa ny industri.

Idag presenterade Svenska dagbladet en intressant artikel om hur datacenter blivit en ny svensk basindustri. (https://www.svd.se/datacenter–en-ny-svensk-basindustri). Miljarder satsas runt om i Sverige, vilket lett till tusentals jobb. Investeringarna får positiva effekter inte bara direkt på datacenterindustrin, utan på så många kringliggande företag. En av hemligheterna är tillgången till miljövänlig billig el. Och här tror jag vi är något på spåret. Om det offentliga sponsrar med exempelvis billig el, ett bra logistiknät, eller billig mark, så kan industrierna börja blomstra och då har vi skapat något som är hållbart på sikt. Då finns det en verksamhet och riktigt liv i områdena.

Med det sagt så menar jag inte att vi ska bygga datacenter i varje hörn av vårt land, men jag tror att lösningen går att finna i ett bra entreprenörslandskap. Inte i skatteutjämning.

[:]