[:sv]Intervjuad av en robot?[:]

11 februari, 2019 Av av StormskärsAnna
[:sv]

Idag är det hetaste forskningsområdet AI – Artificiell Intelligens. Alla teknikföretag med självaktning måste satsa på att utveckla AI på ett eller annat sätt. Stora företags kundtjänst är troligtvis det område som har nått längst. Inte för att någon enda kund vill ha det, utan för att de kan spara pengar.

Det senaste på området är att komplettera rekryteraren under jobbintervjuer med en robot. Företaget TNG har tagit fram roboten Tengai som är i full färd att tränas till sin nya roll.

TNGs VD Åsa Edman Källströmer säger:

”Det mänskliga mötet skapar attraktion och då fattar vi beslut på andra saker än de som är relevanta för tjänsten.”

Vad hon egentligen säger är att mänsklig kontakt och attraktion leder till felaktiga beslut. Att en människa uppfattas som trevlig, artig, driftig eller att helt enkelt bara att kemin funkar, är per automatik fel.

Syftet sägs vara att minska diskriminering i rekryteringssituationer. Samtidigt bygger de in algoritmer som gör att personer med tex bristande språkkunskaper kompenseras för det. Ett slags handikapp. Men på vilket sätt är inte det handikappet diskriminerande mot en person som faktiskt kan hantera språket?

Allt i vårt samhälle går mot automatisering och undvikande av mänsklig kontakt. Det är väl ingen som saknar köerna till postkassan för att betala räkningar, så självklart har den trenden inneburit mycket positivt. Däremot tror jag att vi bör tänka till en gång extra. Vill vi bara ha människor som svarar enligt robotens definierade mall eller vill vi ha en mänsklig divergens? Det kan ju komma in en man eller kvinna som faktiskt inte uppfyller det formella kravet, men som har en helt oerhörd kämparglädje och vilja att lära sig. Samtidigt kan du få en person som kan allt på pappret, men som inte kan föra sig i sociala sammanhang. Jag väljer den första alla dar i veckan.

Jag gjorde ”robotmisstaget” under en rekrytering. Jag var rätt ny som chef och skulle anställa en person. Jag hade inne ett antal personer på intervju. Den ena killen kändes väldigt bra. Vi fick bra kontakt, han var trevlig och framåt. Den andra killen jag intervjuade kändes stel och lite märklig, men han hade ett enastående CV och erfarenhet. Även om magkänslan sa kille nr1 valde jag den andre eftersom det nog skulle se bättre ut ur ett HR-perspektiv.

Tre veckor senare fick jag säga upp honom. Han var en katastrof. Han hade hållit upp en fasad under intervjun, men när han skulle samarbeta med andra kollegor sprack det totalt.

Varför litade jag inte på magkänslan? De där små subtila signalerna som säger att något är fel även om man inte kan sätta fingret på det.

Jag kontaktade kandidat nr1 och tack och lov var han ledig. Det fungerade klockrent.

Jag kanske bara är gammaldags, men jag tror oerhört mycket på det mänskliga mötet. Jag tror också på magkänsla, för magkänsla är all samlad erfarenhet man fått under åren. Allt kommer man inte ihåg, men detaljerna lagras någonstans i kroppen och det är det vi kallar magkänsla.

Vad tycker du? Skulle du vilja bli intervjuad av en robot?

Länkar till klipp om Tengai

https://www.personalledarskap.se/nyheter/tengai-rekryterar-utan-fordomar/35191.pl

[:]