[:sv]Hur blir man befordrad?[:]

26 juni, 2016 Av av StormskärsAnna

[:sv]En vanlig (ofta felaktig) föreställning är att en befordran kommer som en belöning som tack för lång och trogen tjänst. Många anser att de inte ska behöva tigga sig till en annan tjänst eller högre position utan ledningen, eller de närmsta cheferna, ska automatiskt veta vilket bra jobb man har gjort och därmed belöna detta med en befordran.

Ingenting kunde vara mer fel och jag tänkte redogöra för mina skäl här.

  1. En befordran kostar normalt en del. Varje chef vill hålla nere sina kostnader eftersom kostnadsuppföljning ofta är ett centralt mått. Det håller inte att alla i gruppen avancerar och till slut innehåller de mest seniora positionerna som finns. Så länge en person verkar vara nöjd med nuvarande situation finns ingen anledning att ta strid för något annat.
  2. Chefer är inte tankeläsare (oftast inte i alla fall). Berätta vad Du vill uppnå. Diskutera det med din chef och kom fram överens om en plan för att nå dit. Om du aldrig berättar om dina önskningar, är det som jag tidigare nämnt, mycket bekvämt att behålla dig på din nuvarande plats.
  3. Om du vill avancera och kanske tom ta en ledande position, men inte ens vågar tala för din sak, inger det inget förtroende att du kan inneha en ledande roll. Tänk igenom hur du vill lägga fram din sak och diskutera sakligt utan att ställa krav eller ultimatum.

Om du inte redan idag har regelbundna möten med din chef där du kan diskutera din framtida karriär, försök att boka in det. Det håller inte att ta upp de här sakerna en gång per år vid ett utvecklingssamtal. Utveckling på jobbet måste ske kontinuerligt och till slut kan det leda till en befordran.

Anna Isaksson[:]