[:sv]Hatten av för alla som vågar anställa[:]

[:sv]Hatten av för alla som vågar anställa[:]

23 mars, 2019 Av av StormskärsAnna
[:sv]

”Plötsligt har ditt intresse för bullbak övergått till att ta ansvar för en annan människas försörjning.”

För drygt 10 år sedan valde jag, under min tredje föräldraledighet, att ta tillfället i akt och öppna en presentbutik. Eftersom jag hade en liten bebis hemma så behövde jag anställa en person som jobbade i butiken. Det är väl en underdrift att säga att det var ett av mina sämsta beslut här i livet. Min budget sprack mångfalt och jag fick alldeles för tidigt ta det jobbiga beskedet att säga upp en ung människa.

Trots att hela butiken, som jag hade i två år, är ett av mina sämsta ekonomiska beslut, är det samtidigt ett av mina bästa. Ingen management-utbildning i världen hade kunna ge mig de erfarenheter jag själv fick gå igenom. Att stå skuldsatt och ha skrivit på personlig borgen för både lån och hyra kändes ända in i själen. Där och då gällde det att hitta lösningar enbart för att överleva.

Sedan dess fylls jag av vördnad för alla små butiksinnehavare och restaurangägare. Jag vet vilken otrolig risk och uppoffring de har gjort för att få en sådan verksamhet att snurra. Marginalerna är små på försäljningen och de ska täcka allt från hyra och el till löner.

När man tänker mer på det, så är det en enorm prestation många av de här människorna gör. Låt oss säga att du är väldigt duktig på att baka bullar och du öppnar ett litet konditori. För att hinna med allt med både bak, kassa, disk och servering måste du anställa en person till. I samma ögonblick som du gör det, övergår ditt intresse för bullbak till att ta ansvar för en annan människas försörjning. Denne ska ha lön, sociala avgifter, skatteavdrag, semesteravsättning, pensionsersättning och försäkringar. Efter en tids anställning kan du lägga till kostnad för vidareutbildning. Skulle affärerna gå dåligt kommer din anställde att få lön före dig själv.

Så nästa gång du köper en kaffe och bulle på ditt kvarterscafé, tänk lite extra på vilken hjälte som står bakom disken.

[:]