[:sv]Friheten som företagare[:]

24 mars, 2017 Av av StormskärsAnna

[:sv]Jag har alltid älskat att läsa reportage om individer och familjer som släpper allt. De som lämnar ett tryggt välbetalt jobb för att öppna ett litet Bed and breakfast i södra Frankrike eller mikrobryggeri på en liten ort i Sverige. De här människorna har en drivkraft som jag beundrar. Jobbet är inte en fråga om arbetstid och ob-tillägg, utan en livsstil. Jag har väldigt få idoler i livet, men den här gruppen människor skulle kunna kvalificera som mina idoler.

Överhuvudtaget beundrar jag egenföretagare av alla de slag. I synnerhet i Sverige, för vi har verkligen ingen kultur av företagande här. Visst finns det mängder med företag, men det ses ofta som lite udda, medan en anställning på den stora arbetsplatsen är det normala. Men det alla företagare gör är ju i många fall fantastiskt. Förutom att de riskerar hela sin ekonomi, måste de ofta också försaka hobbies och socialt liv. Men de gör det för att de tror på något.

Varför väljer man då att bli egenföretagare, givet nackdelarna ovan? Jag kan självklart bara tala för mig själv och varför jag återigen tog steget. Frihet. Det är så enkelt. Jag får frihet att bestämma över mitt eget liv. Alla beslut jag tar får direkt påverkan på såväl mitt företag som min egen privata situation, men besluten är mina och ingen annans. Som kugge i et större maskineri är man precis lika viktig, men resultatet av besluten man tar, dröjer om de ens syns i det stora hela.

Frihet och beslutanderätt, vem vill inte ha det?

Anna Isaksson

09112-4[:]