[:sv]Flexibel arbetstid[:]

1 juni, 2016 Av av StormskärsAnna

[:sv]Jag har jobbat i och med många olika företag i olika branscher, tillverkning, konsultföretag, media, IT-bolag m.m men även som egen företagare. Alla har de haft olika metoder för hur närvaro och frånvaro mäts, men den har alltid mätts som anställd. Mest modern syn på tidsredovisning hade bolaget inom media. Inom tillverkningsindustrin, såväl där jag är som anställd som hos bolag jag varit konsult hos, är stämpelklockan fortfarande central. Ärligt talat, trodde jag inte att fenomenet fanns kvar, men stämpelklockan lever i allra högsta grad. Även bland tjänstemän.

Jag vet att många gillar sättet. De finner en trygghet i det och tycker det är bekvämt att kunna mäta tiden exakt. Som chef får jag ständigt återkommande påminnelser från HR om att anställd A minsann inte stämplat in, utan skrivit in tiden manuellt. Nästa vecka kommer ett mail som påminner om vikten av att stämpla ut för lunch och kafferast.

Själv skulle jag aldrig kunna jobba så här. Hela systemet befäster en tro på att 8 timmar, fysiskt på plats på arbetsplatsen, är det enda som säkerställer att man får ut det man förväntar sig a sina anställda. 8 timmars arbetstid är en kvarleva från industritidens begynnelse (även om arbetsdagen var betydligt längre då). Jag själv tycker den visar på en misstro på arbetstagarna, men även på arbetsgivaren. ”Jag ska minsann inte jobba gratis åt företaget” är en alldeles för vanlig kommentar.

Vilka andra mått skulle man kunna ha istället för att mäta antalet timmar? Tydligare måluppfyllnad? Klara leverabler per vecka?

Jag minns att jag älskade min tid som egenföretagare, mycket för att det var helt fritt från de konservativa krav som finns på många företag. Självklart behövde jag debitera min tid, men ville jag jobba mindre fick det en direkt effekt på minskad fakturering och jag behövde inte blanda in en chef, eller rapportera till lönekontoret. Det var friare och otvunget.

Jag inser att någon tid av tidsramar säkerligen behövs, men vi skulle nog bra om vi hade ett mer avslappnat förhållande till vår arbetstid och fokuserade på vad vi ska göra och inte bara när och var.

Anna Isaksson

PunchClock

Oflexibel arbetstid

[:]