[:sv]Fackens makt i Sverige[:]

12 juli, 2017 Av av StormskärsAnna

[:sv]Hamnfyran i Göteborg, sophämtarstrejken i Stockholm, blockad mot småföretagaren Baka, Wild ’n fresh, Paus bagarstuga. Alla är exempel på hur facket utnyttjar sin makt på ett sätt som inte är direkt smickrande för deras verksamhet, än mindre gynna företagsamhet.

De slår alltså mot såväl stora som små företag på ett sätt som ter sig märkligt att det ens är lagligt.

Den senaste strejken, sophämtarstrejken i Stockholm, är en så kallad vild strejk, dvs det råder fredsplikt och transportarbetarförbundet stödjer inte strejken. Likväl beger sig ett 50-tal sophämtare ut i strejk. För vad? De erbjuds bibehållen lön, 35.000kr i genomsnitt, men de behöver arbeta 34,5 timmar per vecka istället för 29,5! Det låter ju helt osannolikt. 29,5 timmar med den lönen motsvarar nästan 47.500kr för en heltidslön. För arbetet krävs ingen utbildning.

En lärare med flera års universitetsutbildning, en person som ska lära våra barn för livet, tjänar i genomsnitt 27.000kr för en heltidstjänst.

Hamnfyran med sin strejk om ett eget avtal, som går emot hela den svenska modellen med ett huvudkollektivavtal (Transport), riskerar lönsamheten inte bara för APM Terminals, utan för flertalet svenska företag som är beroende av frakt från terminalen i Göteborg. Mycket vill ha mer, men de biter sig själva i svansen.

Sedan ska vi inte tala om alla de tillfällen facket tar till maffiametoder för att ge sig på små näringsidkare. Att kollektivavtalen är utformade utifrån stora industribolag och inte små entreprenöriella företag, bekommer dem inte. Det blir återigen tydligt att ingen av de som kan med att utkräva en blockad mot de här företagarna någonsin varit i närheten av att själva driva ett företag. Blockaden kan röra sig om allt från att näringsidkaren inte har ett kollektivavtal, för att ingen i personalen har krävt det och uppenbarligen tycker att det fungerar ändå, till att påstå att gällande kollektivavtal är fel och ytterligare ett måste tecknas.

Jag skulle gärna se de här fackpamparna själva belåna hem och hus, slita dag och natt med liten möjlighet att ta ut lön, för att sedan bli påhoppade av vilt främmande människor som ingen har frågat efter, vars enda syfte är att förstöra.

Det talas mycket om enkla jobb i dagarna. Här finns en bra möjlighet att börja. Låt alla småföretagare få jobba med att driva sin verksamhet på sin nivå, inte på LO:s nivå.

Källor:
RenoNorden har erbjudit miljöarbetarna oförändrad lön 2017-07-11,  http://www.renonorden.se/nyheter/
Hamnfyran mot resten 2017-05-16, http://www.gp.se/ledare/hamnfyran-mot-resten-1.4283843 
Göteborgsbageri satt i blockad av facket 2016-01-12, http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/g%C3%B6teborgsbageri-satt-i-blockad-av-facket-1.12455
Wild n’ fresh 2006-12-06, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11010021.ab
Paus cafe 2016-01-08,
https://mitti.se/nyheter/blockad-inleds-mot-haningekafe/
Lärarlön, http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Larare-1603

[:]