[:sv]En lånekalkyl är inte ett lånelöfte[:]

13 mars, 2019 Av av StormskärsAnna
[:sv]

Alla som har köpt hus eller lägenhet någon gång vet att det behövs ett lånelöfte innan man går på visningen. Idén är väldigt bra. Lånelöftet gör att man vet vilka ramar man har att hålla sig inom.

Alla banker erbjuder lånelöften. Snabbt ska det gå. På ett ögonblick har Hemnet förifyllt uppgifterna och man behöver bara komplettera lite om sin egen ekonomi. Inom några minuter har man en färdig pdf. ”Ta med dig den här till visningen” stoltserar banken.

För personer som ”följer normen”, dvs två vuxna med fast anställning och gemensamma barn, så fungerar det här upplägget bra. Men vad händer när man inte följer normen? Tex om man är egenföretagare? Jo, då fyller man i samma formulär som alla andra, men sedan tar det slut. Den första frågan som uppstår är vilken lön man ska fylla i. Ska man ange vilken lön som är föreslagen i lönesystemet? Ska man ange förra årets utbetalda lön? Ska man ange vad man tror man kommer betala ut i lön under året? Och hur gör man med utdelningarna? Det är ju inte lön, men det ger ju mer pengar i nettoinkomst. Utdelningen borde ju därför värderas högre. Eller ska man ange vad man faktiskt KAN ta ut i lön. Man kanske vill behålla kapital i företaget och inte betala ut så hög lön, men möjligheten kan fortfarande finnas.

Frågorna är väldigt många och det är svårt att få svar. Jag har varit i kontakt med några banker och man får väldigt varierande svar. På SEB tittade de skeptiskt på mig och undrade hur länge det där företaget skulle hålla.

Skandiabanken ger lånelöften för glatta livet, men de säger också att när det är dags för bolåneansökan, då ska revisorn skicka in en mängd intyg. Hur de här intygen ska se ut har de ingen mall för, men de säger att ”det brukar revisorn veta”. Nu visste inte min revisor det så här finns frågetecken att reda ut.

Senast talade jag med SBAB. Återigen gick det finfint att ladda ner ett lånelöfte, men de har en liten skrivelse som lyder ”När du har lagt ditt första bud, ring oss då så att du vet hur långt du kan gå i budgivningen”. Det är lite sent tänkte jag. Varför ska jag vänta tills jag har lagt mitt första bud? Jag vill ju veta innan jag lägger det första budet om det är okej. Sagt och gjort, jag ringde upp och fick då svara på en mängd frågor. Jag fick också ladda upp årsredovisning, senaste deklaration samt resultat- och balansräkning. De lät också meddela att de måste kontrollera bostadsrättsföreningen. Det hela skulle ta en knapp vecka. Visningen är  imorgon.

Jag har inget emot att bankerna gör noggranna kontroller, men jag tycker det är respektlöst att kalla något ett lånelöfte, när det i själva verket bara är en kalkyl. Om det ändå ska göras en mängd kontroller efter budgivning, så är ju lånelöftet helt värdelöst.

Ett tips till alla banker som hanterar de nära en halv miljon företagare som finns i vårt land. Möjliggör även för egenföretagare att använda lånelöfte. Gör alla kontroller som behövs, men gör dem direkt så att ett löfte verkligen är ett löfte.

[:]