[:sv]Behövs en småbolagslag?[:]

2 december, 2018 Av av StormskärsAnna

[:sv]Nyblivna företagare är ofta fulla av entusiasm och vill inget annat än att ge sig in med liv och lust i företagandet. I nystartsfasen ska man hitta kunder, produkter, marknadskanaler, distribution, bokföring, ja listan kan göras nästan hur lång som helst.

Tyvärr utnyttjas den här situationen av mindre nogräknade företag. Alla nya företag kommer bli uppringda av företag som säljer olika typer av marknadsföringstjänster, SEO-tjänster, företagsregistrering på sajter ingen hört talas om, telefonabonnemang med mera, med mera.

När du tar steget och blir företagare försvinner också allt vad konsumentskydd heter. I samma ögonblick du registrerar ditt bolag eller bara enskilda firma, finns ingen ångerrätt eller distansköplag att tala om. Som enskild firma har du samma rättigheter och skyldigheter mot de här oseriösa företagen som ett stort börsnoterat företag har. Den stora skillnaden är dock att den enskilda företagaren inte har en marknadsavdelning, IT-avdelning eller jurister. Det är helt orimligt att en enskild entreprenör ska ha kunskap inom alla dessa områden och det vet blufföretagen.

Jag själv gick i fällan för många år sedan och fick betala dyrt för att marknadsföra mitt företag på någon företagsportal. När jag väl kunde lämna avtalet efter ett år, kom det smått fula hot. Företaget försökte framställa det som att jag inte hade sagt upp i rätt tid, men de skulle göra en schysst deal och låta mig komma undan med att bara betala halva årsavgiften. Jag vägrade och har aldrig hört av dem sedan dess. Om man ske se något positivt i det här är det att man blir luttrad och vet vad som måste kollas upp, att aldrig tacka ja till något på telefon och att lusläsa avtal, men för många blir det en dyrköpt läxa.

Vad kan göras åt det här?

  1. Företagare behöver bli bättre på att dela med sig av de här erfarenheterna, utan dömande. Frågorna diskuteras på forum, men tyvärr oftast först när det är för sent.
  2. Det är väldigt lätt att starta bolag idag, vilket är väldigt bra, men i samband med företagsregistreringen har Bolagsverket och Skatteverket en fantastisk chans att bidra med information. Kanske ska man inte få starta bolag innan man har gått igenom en e-kurs eller efter att man har svarat på ett antal frågor om ekonomi och juridik.
  3. Ett nytt småföretagarskydd? Jag är tudelad till att frånta företagaren sitt ansvar, i synnerhet aktiebolagsägare, men en enskild firma är privat i alla aspekter förutom just gällande avtalstecknande. Merparten av fallen sker över telefon med inspelningar som hjälp. Kanske går det att lösa så enkelt som att avtal måste vara skriftliga för att gälla. Så fort det finns ett skriftligt kontrakt att ta hänsyn till, ges man en chans att läsa igenom i lugn och ro och kan även konsultera någon annan för hjälp.

Framtiden får utvisa om Sverige får en regering som kan tänkas lyfta de här frågorna till dagordningen.[:]