[:sv]Affärssystemkonsult – ”Vad gör en sån?”[:]

26 december, 2016 Av av StormskärsAnna

[:sv]

Jag har ett sånt där jobb där det är svårt att förklara forvanadvad man egentligen gör. I det här inlägget ska jag försöka berätta vad jag gör. Jag dedikerar det till min mamma, mormor, granne…ja det är helt enkelt ganska många som står som frågetecken när jag säger att jag är affärssystemkonsult.

”IT-chef, aha du jobbar med data.”

I min förra roll jobbade jag som IT-chef. Då blev det inte lika många frågor. Folk har en bild av vad en sådan gör. ”Du jobbar med data.” Ja, det gjorde jag ju, med data, även om de i 99% av fallen menade att jag jobbade med datorer. Det gjorde jag i betydligt mindre utsträckning även om jag var IT-chef.

Men tillbaka till vad en affärssystemkonsult gör. Rollen kan ha flera olika namn. Applikationskonsult och verksamhetskonsult används också. En applikationskonsult är en person som har god kunskap i ett specifikt system. En verksamhetskonsult behöver inte kunna ett visst system utan är istället duktig på olika flöden inom ett företag, tex inköp, produktion, marknadsföring. En affärssystemkonsult behöver oftast vara duktig på både och, men applikationsdelen är oftast lättare att googla sig till.

Till sin hjälp har applikationskonsulten en utvecklare. Han eller hon utvecklar de delar som inte finns som standard i ett system och som inte heller går att konfigurera.

I korta drag går hela flödet till så här. Ett företag bestämmer sig för att köpa ett nytt affärssystem. De träffar affärssystemkonsulter och beskriver samtliga krav de har på ett system. Konsulten jämför kraven med systemets funktionalitet och sätter upp systemet så långt det är möjligt. Där det inte passar, kopplas utvecklaren in.

För at göra det lättare, låt oss göra en liknelse vid ett husbygge. Du har köpt en tomt och en byggsats av ett husföretag. Du har sagt att du vill ha huset så standardiserat som möjligt, eftersom du då kan hålla nere priset. När du går igenom designen med husleverantören berättar du att du vill ha duschkabin istället för badkar, spisen bredvid ugnen istället för bredvid diskbänken osv. Du går helt enkelt igenom krav som är relativt enkla att ändra, även med standardhuset.

Däremot har du krav på att huset ska ha ett dubbelgarage med automatiska dörrar och det ingår inte. Här krävs att husleverantören tar hjälp av en arkitekt och en elektriker. Du får också betala extra för det här eftersom det inte kommer med byggsatsen.

I ett affärssystemprojekt är huset istället ett affärssystem. Husleverantören motsvaras av affärsystemkonsulten eller verksamhetskonsulten. Arkitekten kan vara applikationskonsulten och/eller utvecklaren. Elektrikern och sninckaren är utvecklaren. Affärssystemkonsulten försöker att, så långt det är möjligt, behålla standardhuset eftersom det ger den snabbaste och billigaste lösningen. Dessutom finns också en kvalitetssäkrad process för standardhuset. Husägaren i sin tur, måste avgöra om den ökade risken och priset är värt nyttan med ett dubbelgarage.

prefabhus

Så, egentligen är inte ett affärssystemprojekt eller rollen som affärssystemkonsult så krånglig. Det är mer eller mindre som ett husbygge.

Anna Isaksson

09112-4[:]