[:sv]3:12-regler drabbar bara de rika?[:]

19 februari, 2019 Av av StormskärsAnna
[:sv]

Finansminister Magdalena Andersson var märkligt tyst under hela regeringsbildningen. Ett tag fanns det en strimma hopp att C och L trots allt skulle kunna påverka S-MP-regeringen positivt genom att få in en mer företagarvänlig politik. Det totala skattetrycket skulle äntligen ner.

Nu har Andersson vaknat till liv och konstaterar att skattetrycket är på väg att sänkas. I dagens DI säger hon

”Men det står inte något om att den samlade skattenivån ska sänkas”.

Finansminister Magdalena Andersson intervjuad av DI

Eftersom S har gått med på att ta bort den skadliga värnskatten och även höja gränsen för vem som räknas som höginkomsttagare, så måste någon annan skatt upp. Miljöfarliga skatter hade man kunnat tro.

Nej, nu är företagarna i fokus, återigen. Det var inte länge sedan hennes förslag om höjd skatt på utdelningar för fåmansföretag röstades ner i riksdagen. Kanske hoppas hon att C och L nu borde vara så nöjda med de brödsmulor de fått till sig så att de känner sig tvingade att rösta för en höjd skatt på företagande.

Att S vill höja skatter jämt och ständigt är inget nytt. Det som är så anmärkningsvärt är Anderssons totala nonchalans för och förminskande av företagarna. Hennes senaste utspel lyder:

Vi hade tidigare förslag på förändringar av 3:12-reglerna, som i huvudsak hade påverkat de med de allra högsta inkomsterna.”

”Om man vill ha en bättre fördelningsprofil så är det ett exempel på hur man kan arbeta”, fortsätter hon.

Är din frisör en höginkomsttagare?

Hur ser den genomsnittlige företagaren ut? Av Sveriges ca 1 miljon företag är ungefär 750.000 av dem enmansföretag. Här ser vi frisörer, små bagerier, en liten målerifirma osv.

Företagsfördelning antal anställda
Källa: Ekonomifakta

Jag vet inte hur det fungerar hos era frisörer, men jag sitter hos min frisör i 2½ timmar. Då får jag också kaffe och en pralin. Jag betalar ungefär 1200kr för det. Det ger en timpeng på 480kr inkl moms. Efter moms kvarstår 384kr. Den timpengen ska inte bara betala hennes lön, skatt, sociala avgifter, avsättning till semester och pension, den ska också betala materialkostnad, vidareutbildning och lokalhyra mm.

Jag tror alla som är räknekunniga ser att det inte är någon höginkomsttagare som döljer sig bakom de siffrorna.

Vem är det Andersson syftar på? Vem är höginkomsttagaren som måste straffas för att den har vågat riskera sin privatekonomi för att driva företag?

Någon som inte skulle drabbas av försämrade 3:12 regler är tex Perssonfamiljen som äger HM. De är inte fåmansföretagare och då påverkas man inte utan kan åtnjuta kapitalbeskattning istället för tjänstebeskattning på hur stor del de vill. 2018 tog Stefan Persson ut en utdelning på 6,4 miljarder kronor.

Personligen unnar jag honom varenda krona i utdelning. Däremot klingar det otroligt falskt när Andersson vill komma åt de med de högsta inkomsterna, när de faktiskt lämnas orörda och de små kämpande företagarna är de som drabbas.

Nu har Företagarna gått i taket och uttalat sig om det här. Det var ett välkommet uttalande som jag hoppas att hon tar till sig av.

Även C talar skarpt emot hennes uttalande. Låt oss hoppas att de står fast vid sitt ord.

Sverige behöver fler företag, inte färre. Högre skatter på företagande kommer inte bara ge lägre skatteintäkter, det kommer minska antalet företag i vårt land.

[:]